Rocky Hehakaija: ‘Het samen spelen. Elkaar uitdagen, nieuwe trucjes van elkaar leren en vrienden voor het leven maken’

Deze week staat Rocky Hehakaija in de spotlight. In dit interview lees je hoe Rocky haar liefde en passie voor straatvoetbal begonnen is, en kom je meer te weten over hoe zij over de straatvoetbal en panna community denkt.

Waar is de liefde en passie voor straatvoetbal bij jou begonnen?

Bij mijn vader en broer. Mijn eerste trucje leerde ik van mijn Molukse vader en samen met mijn broer zette ik mijn eerste stappen met een bal aan de voet op staat. Ik ben opgegroeid in Uithoorn tussen een stel flats, een klein plaatsje die niet ver van Amsterdam ligt. Vanaf de flat waar ik woonde kon je in de verte de Arena zien liggen, daar wilde ik uiteindelijk spelen, in een uitverkocht voetbalstadion.

Maar tot die tijd zou komen, speelde ik op straat, de Arena van het straatvoetbal en was ik uren lang bezig met het perfectioneren van mijn skills en battelen tegen mijn buurjongens. Ik was natuurlijk het enige meisje op straat, maar ik kon mijn ‘vrouwtje’ prima staan.

Wat spreekt je het meeste aan bij straatvoetbal en panna? En waarom?

Het samen spelen. Elkaar uitdagen, nieuwe trucjes van elkaar leren en vrienden voor het leven maken. Natuurlijk is het een lekker gevoel om iemand een panna te geven of als een gruwelijke knee akka lukt, die kick, daar geniet ik van.

Maar wat ik vooral op straat en met straatvoetbal heb geleerd is dat het mijn instrument is, waarmee ik verbinding kan maken met mensen en vanuit daar veel verder kan gaan dan alleen een potje straatvoetballen.

Wat zijn je hoogtepunten tot nu toe?

Mijn eerste keer in de ring bij Masters of The Game in de sporthallen Zuid in 2001, samen met mijn partner Bouchra lieten we aan een bomvolle sporthal zien dat meiden ook skills hebben. Het was voor mij de eerste keer dat ik kennismaakte met straatvoetballers door heel Nederland, de grondleggers, van Mourad Boukhari, tot Jermaine Vanenburg en Djuric Ascension. Iedereen was er!

Daarnaast heb ik heel veel mooie demo’s en battles mogen spelen op verschillende plekken in de wereld. Met de Street Legends tour in 2010 als hoogtepunt, waar ik als enige vrouw mee mocht met het beste straatvoetbal team ter wereld. We tourden van Amsterdam naar Parijs, London, Senegal, Kenia, Ghana en Zuid-Afrika.

Als absoluut hoogtepunt in mijn straatvoetbal carrière is het krijgen van een eigen character in FIFA20. Fifa bracht straatvoetbal terug door Volta en ik zat samen met o.a. Edward van Gils en Issy Hitman in het Volta Legends team, ik ben de eindbaas van Amsterdam. Dat was een hele mooie bekroning op alles dat ik binnen het straatvoetbal heb mogen doen.

Een absoluut dieptepunt is het afscheuren van mijn kruisband op mijn 20e jaar, ik ben nu 40 jaar dus dat is al heel wat jaren geleden. Maar dat betekende wel het eind van mijn carrière…

Als je 2 medespelers mocht kiezen voor een potje 3v3… wie zou je dan kiezen? En waarom?

De Braziliaanse Marta Vieira da Silva en de Nederlandse Esmee Brugts. Marta is de beste vrouwelijke voetballer ooit en Esmee Brugts is het grootste talent, met hun in één team kan ik achter blijven hangen en genieten van hun voetbalkunsten ;).  Waar ik kan noem ik altijd vrouwelijke voetballers, ik heb hard moeten strijden voor mijn plek op de straat en heb hiermee deuren mogen openen voor een andere generatie. Voor mij is het belangrijk om andere meiden en vrouwen altijd een platform te geven.

Wat zijn je dromen en ambities in het straatvoetbal?

Ik heb in 2014 een eigen stichting opgezet in de achterstandswijken van Rio de Janeiro in Brazilie (het Mecca van het voetbal), de stichting heet Favela Street.

Ik had geleerd hoe ik met mijn instrument, straatvoetbal, verbinding kon maken met anderen en vanaf daar veel verder te kunnen gaan, door bijvoorbeeld aan persoonlijke ontwikkeling, mentale weerbaarheid en zelfvertrouwen te werken. Ik heb op verschillende plekken in de wereld projecten gedraaid en we zijn inmiddels een stichting met een team van 16 mensen, werken aan verschillende programma’s in Amsterdam, Curaçao en delen onze methodiek in o.a. Eindhoven en Den Bosch. Ik had nooit durven dromen dat ik van straatvoetbal mijn werk kon maken en het vervolgens kan delen met anderen zodat zij er ook iets aan hebben. Dat was en is mijn ultieme droom met straatvoetbal.

Hoe zou je jezelf (in 3 woorden) omschrijven als straatvoetballer? En waarom zou je jezelf zo omschrijven?

1. Knee Akka (dit zijn al 3 woorden haha), dit is mijn ’signature’ move en kan ik effectief inzetten in een wedstrijd, heb ik vaak mogen doen ;).

2. Sociaal, voor mij is de sport een manier om sociaal bezig te zijn en ik geniet van het leren kennen van nieuwe mensen en culturen.

3. Uniek, ik ben een grondlegger in de sport, voor die credits heb ik keihard gewerkt en neem die rol serieus, straatvoetbal heeft mijn identiteit gevormd.

Wie is je inspiratiebron bij straatvoetbal en panna? Waarom is/zijn hij/zij een inspiratiebron voor jou?

Ik heb meerdere grote inspiraties binnen het straatvoetbal mogen ontmoeten, maar de grootste is voor mij Calvin Blankendal. Ik leerde hem kennen toen ik 16 jaar oud was en hij nam me onder zijn vleugels. Hij leerde mij hoe je een show neerzet, een clinic geeft en hoe je trots op jezelf moet zijn. Hij was de oprichter van de TOF crew (Technics of the Future), ik heb zoveel van hem geleerd. Zijn crew stond voor trucjes met rendement, want zoals we vroeger wel eens zeiden ‘heel leuk al die handtekeningen op een bal, oneindig veel gekke bewegingen, maar als je je tegenstander niet voorbij komt of niet scoort, ben je een langs de kant voetballer’. Dus wat dat betreft ben ik oldskool opgevoed. Hij leerde mij niet alleen de knee akka, maar ook dat mijn ‘anders’ zijn mijn superkracht is.

Wat is jouw boodschap voor de straatvoetbal en panna community?

Ik vind het super tof om te zien hoe de community is geëvolueerd, de nieuwe generatie heeft er een ’nieuw’ spel van gemaakt en dat zal de generatie hierna ook weer doen. De straat is onze huiskamer, we komen daar samen, ontmoeten nieuwe mensen, die diversiteit is de ultieme kracht van onze sport.  Koester dat en blijf je ding op straat doen!  uitgebreidere analyse biedt gedetailleerde perspectieven op de factoren die de levens van jongeren tussen de 12 en 25 jaar beïnvloeden. Het kan dienen als basis voor strategische besluitvorming en beleidsontwikkeling gericht op deze specifieke demografische groep.

Wil je meer zien van Rocky? Volg haar dan nu op instagram

Panna Knock Out: Een Weekend Vol Actie!

Het was een druk maar spectaculair weekend bij Panna Knock Out. Tijdens het weekend van 1 juni vonden maar liefst 6 events plaats!

In de spotlight; Imran

Imran de winnaar van het NK Panna Knock Out van vorig jaar doet een interview! lees meer over hoe hij deze ervaring heeft bevonden!